Duyurular
24 .02 .2023
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 06.02.2023 tarihli 7,7 ve 7,6 şiddetinde meydana gelen depremler nedeniyle; Üniversitemiz Senatosu 17.02.2023 tarihinde olağanüstü toplanarak 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyında eğitim öğretimin yürütülmesine yönelik aşağıdaki kararları almıştır:
1) Tıp Fakültesi 4., 5. ve 6. sınıflarında, Diş Hekimliği Fakültesi 4. ve 5. sınıflarında, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Programı, Hemşirelik Programı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı 4. sınıflarında, Veteriner Fakültesi 5. sınıfında, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Programı 4. sınıfında ve Kovancılar Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı 2. sınıfında uygulamalı eğitimlerin yüz yüze yapılmasına,
2) Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği kapsamındaki işyeri eğitimi, öğretmenlik uygulaması, zorunlu staj gibi tamamen uygulamalı eğitimlerin yüz yüze yapılmasına, zorunlu staj uygulamasının esasları için ilgili kurullara yetki verilmesine,
3) Laboratuvar, atölye, proje vb. uygulamalı eğitimlerin Nisan ayından sonraya bırakılmasına, Uzaktan öğretimin Nisan ayından sonra da devam etmesi halinde bu şekildeki uygulamaların, ilgili kurullarının alacağı karar ile uygulamalı proje çalışmalarıyla tamamlanmasına,
4) Yukarıda belirtilen eğitim öğretim faaliyetleri dışında kalan, Ortak Dersler de dâhil olmak üzere tüm teorik derslerin Uzaktan Öğretim Modeliyle yapılmasına, Uzaktan Öğretim Modeliyle yürütülecek tüm derslerin EK-1’de verilen “Fırat Üniversitesi 2022-2023 Bahar dönemi Uzaktan Öğretim Modeli Uygulaması Usul ve Esasları”’na uygun olarak yürütülmesine,
5) Tüm akademik birimlerde eğitim öğretimin ilk üç haftasında derse devam şartının aranmamasına,
6) Özel öğrencilik ve kayıt dondurma haklarının Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 17.02.2023 tarihli basın açıklamasına uygun şekilde kullandırılmasına,
7) Depremlerden etkilenen öğrencilerimizin tüm sınav hakları da dahil olmak üzere öğrencilik haklarının saklı tutulmasına, 8) Eğitimin Tıp Fakültesinde 20.02.2023 tarihinde, Diş Hekimliği Fakültesinde 27.02.2023 tarihinde, diğer bütün akademik birimlerde ise 06.03.2023 tarihinde başlamasına,
9) Uzaktan öğretim kararının 2023 yılı Nisan ayı başında o zamanki şartlara göre yeniden gözden geçirilebileceğine, Oy birliği ile karar verilmiştir.
EK-1 (17.02.2023 Tarihli Senato Kararı Ekidir) FIRAT ÜNİVERSİTESİ 2022-2023 BAHAR DÖNEMİ UZAKTAN ÖĞRETİM MODELİ UYGULAMASI USUL VE ESASLARI
KAPSAM: Merkez üssü Kahramanmaraş olan 06.02.2023 tarihli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler nedeniyle; Fırat Üniversitesi ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında 2022-2023 Bahar Döneminde uzaktan öğretim modelinin yürütülmesine dair uygulama ilkelerini kapsar.
DAYANAK: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 09.02.2023 tarih ve E-75850160- 301.01.01-10573 sayılı yazısı, 10.02.2023 tarih ve E-75850160-301.01.01-10785 sayılı yazısı, 10.02.2023 ve 17.02.2023 tarihli Basın Açıklamaları, Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar ile Fırat Üniversitesi Senatosunun 17.02.2023 tarihli olağanüstü oturumunda alınan eğitim öğretim ile ilgili kararlar.
1. Uzaktan eğitim dersleri, haftalık ders programında gösterilen saatte sorumlu öğretim elemanı tarafından çevrimiçi canlı ders olarak fiilen yapılmak zorundadır.
2. Her ders saati için en az 25 dakika çevrimiçi canlı ders yapılmalıdır. Senkron olarak canlı yürütülecek bu dersler, uzaktan dijital toplantı uygulamaları (Collaborate, BigBlueButton, Google Meeting, Zoom vb.) kullanılarak işlenebilir. Uzaktan eğitim derslerinin kayıt altına alınması ve ders kayıtlarının öğrenci ile paylaşılması sorumluluğu dersi veren öğretim elemanına aittir.
3. Uzaktan eğitim dersleri için canlı derslere ek olarak çevrimdışı video, sunu, ders notu, faydalı link ve ödev gibi ders materyali Üniversitemizin Uzaktan Eğitim Sistemi’ne yüklenmelidir.
4. Uzaktan eğitim platformuna haftalık ders saatinde katılan öğrenciler ilgili haftanın ders materyallerine mutlaka ulaşabilmelidir.
5. Dönem süresince, öğrenci-öğrenci ve öğrenci-öğretim elemanı etkileşimini sağlayacak etkileşim ortamı (kısa sınav, forum, tartışma, grup çalışmaları vs.) oluşturulmalıdır. Bu etkileşim faaliyetlerinin sürelerinin dersin AKTS değeri dikkate alınarak tasarlanır.
6. Öğrencilerin dersle ilgili soru ve talepleri uzaktan eğitim platformu ile takip edilerek öğrenci soruları en geç 48 saat içinde cevaplanmalı, öğrencilerle etkili iletişim kurulmalıdır.
7. Dersle ilgili duyuruların, bölüm/birim web sayfalarından ve uzaktan eğitim platformundan takip edilmesi, Uzaktan Eğitim Sistemi’ne bağlanmak ve dersleri takip etmek için gerekli donanımın temin edilmesi öğrencilerin sorumluluğundadır.
8. Öğrencilerin canlı ders etkinliklerine en az %50 oranında katılması gerekmektedir. Öğrencilerin derse devam durumları, öğretim elemanlarının sistem üzerinden yapacağı yoklama vb. etkinlikler ile belirlenir.
9. Zamanında yapılamayan canlı derslerin telafi edilmek istenmesi halinde, telafi gün ve saati en az bir hafta önce dersi alan öğrencilere duyurulmalıdır. Telafi ders saatlerinin diğer canlı dersler ile çakışmamasına özen gösterilmeli ve haftalık ders programında gösterilecek telafi ders saatleri ilgili kurullar tarafından onaylanmalıdır.
10. Tüm dersler için Fırat Üniversitesi Ders İzlencesi Formu doldurularak en geç birinci hafta içinde sorumlu öğretim elemanı tarafından öğrencilerle paylaşılmalıdır.
11. Uzaktan eğitim platformunda paylaşılan kaynak ders materyallerinin telif hakkı ve etik hususlarından öğretim elemanları sorumludur. İnternet ortamından alınacak görsel ve diğer materyaller telif kurallarına tabi olabilir. Ayrıca, basılı ortamdan elektronik yolla çoğaltılacak diğer materyaller için de kurallara mutlaka uyulmalıdır. Bu konuda Fırat Üniversitesi sorumluluk kabul etmez.
12. Bu Usul ve Esaslarda bulunmayan hususlarda Fırat Üniversitesi Senatosu kararları dikkate alınır.
Diğer Duyurular